EN LÅNG KARRIÄR I KORTHET

Stanley Dickens är en av Sveriges mest framgångsrika racerförare. Han började på 70-talet i Formula Ford som han körde under ett antal år. Han blev som bäst 3a i Riksmästerskapet 1977. Året därpå gick han över till Formula 3 och gjorde en del uppmärksammade framträdanden, även på internationell mark. Siktet var inställt på att bli svensk mästare i klassen men ett motorhaveri i en avgörande tävling satte stopp för planerna. Efter den besvikelsen gick han över till den nya Sports 2000-klassen och tillhörde genast toppskiktet i klassen. Han blev 3a i Nordiska Mästerskapet 1979 och 1981 blev det totalseger i Europamästerskapet. Med mästerskapstiteln i bagaget sattes nya mål och ambitionen var att etablera sig i det namnstarka Formula 2. Premiären ägde rum på hemmabanan Mantorp i 1981 års finaltävling i EM. Tekniska problem med den högvarviga motorn ställde till bekymmer och så skulle det bli flera gånger i F2 med uteblivna placeringar som följd. Stanleys team i F2 var det Schweiziska Horag med Markus Hotz som teamchef. Markus skulle komma att betyda mycket i den framtida karriären. 

 

På väg mot EM-titeln i Sports 2000 i Lola T590.

Seger på Monza 1986.

Formula 2 EM på Mantorp Park 1981 i March 812.

VÄGEN TILL VM VIA JAPAN

1982 gjorde Stanley sin debut i Japan som senare skulle bli hans hemvist i många år. 1983 blev han inbjuden att köra ett långdistanslopp i par med Eje Elgh. Paret körde en Dome Grupp C och slutade som 2a i ett 1000 km-lopp på Fuji-banan. Det ledde till ett fabrikskontrakt med Toyota som dock inte innebar några större framgångar. En våldsam krasch på Le Mans förbättrade inte läget. Efter ett par år med diverse inhopp i olika klasser och en och annan internationell seger, hamnade Dickens 1985 i det tyska Team Gebhardt tillsammans med Frank Jelinski. En pallplats i första tävlingen på Spa, säkrade en plats i teamet och under 1986 kom flera framgångar inkluderat ett antal segrar i VM för Sportvagnar. Duon tävlade i kategorin Grupp C2 med en Gebhardt Cosworth 3,0. Framgångarna ledde så småningom till en start tillsammans med Jelinski i en Porsche 956 för BRUN Motorsport. Dickens/Jelinski gjorde en lysande prestation i den avslutande VM-tävlingen på Fuji där en 2a placering säkrade BRUN´s VM-titel 1986. 

 

 

 

Vid BRUN Porsche 956 inför VM i Japan 1986.

Gebhardt C2

på Silverstone.

Det blev i sin tur startskottet för en ny era i Dickens karriär. Kontraktsförslag dök upp från flera håll och Dickens hamnade nu hos Porsches starkaste privatteam, Joest Racing. Joest var ett av de mer respektingivande teamen med flera Le Mans-segrar i bagaget och ett mycket nära samarbete med Porsche Motorsport. Stanley körde hela VM-serien för teamet tillsammans med olika förare som t.ex Klaus Ludwig, John Winter, Hans Jr Stuck, Bob Wollek m.fl. En 3e plats i Nürnberg toppade placeringslistan under 1987 men mest handlade det om 4e – 6e placeringar. Något som retade Dickens som hade bråttom framåt. Framgångarna under året var dock så pass betydande att Stanley fick en Formula 1-licens och ambitionen var nu att försöka få ett kontrakt i F1. Med hjälp av Markus Hotz förhandlade Dickens med flera team men framförallt med Minardi där en av få platser fanns lediga. Det krävdes en rejäl budget men Dickens hade bra uppbackning från svenska finansiärer som såg möjligheterna med en ny svensk i F1. Tyvärr sprack projektet på mållinjen när spanska Lois Jeans valde att gå in med ett rejält sponsorstöd till teamet och därför krävde en spansk förare. 

 

JAPANSK MÄSTARE

Dickens hade nu att fortsätta köra för Joest i Porsche 962 eller att tacka ja till ett japanskt kontrakt, även det i en Porsche 962. Dickens valde båda delarna vilket senare skulle visa sig mycket lyckosamt. Seger i det högt rankade japanska mästerskapet med Porsche, seger i japanska Grupp A-mästerskapet med BMW och flera framgångar i Sportvagns-VM med Joest Porsche. En uppmärksammad körning i VM-tävlingen på Silverstone tillsammans med en 3 plats på Le Mans i Porsches fabriksteam resulterade i ett särskilt pris från BRDC som äntligen gav Dickens välförtjänt respekt i England. Med ytterligare ett par pallplatser i den amerikanska IMSA-serien tillhörde Dickens vid det här laget världseliten, framförallt bland sportvagnsförare.

 

Mot det första

japanska mästerskapet

i Porsche 962.

LE MANS

Det var därför ingen tillfällighet att han anlitades av Mercedes och Peter Sauber när det var dags för Mercedes första officiella fabrikssatsning på Le Mans 1989, efter mer än 30 års uppehåll. Resten är historia – han vann tävlingen i lag med Jochen Mass och Manuel Reuter. Därefter fortsatte Dickens att tävla i sportvagnar och GT-bilar från och till under 90-talet i både Japan, USA och Europa. Den senaste internationella segern har några år på nacken - tillsammans med Fredrik Ekblom i Sydafrika år 2000 i en Lola. En mindre ansats gjordes 2010 i GT3 där Dickens körde en BMW Z4 för West Coast Racing. Tillsammans med Fredrik Lestrup bärgades segern på Knutstorp innan en 12-timmarstävling på Hungaroring där även Rickard Göransson och Lars Stugemo delade på körningen. Trion ledde tävlingen men fick bryta p g a ett elektriskt fel.

 

Pitstop strax innan

en historisk seger

på Le Mans.

TEAM MANAGEMENT

År 2001 tog Dickens steget från förare till team manager. Han startade ett eget team – SRTS – och vann FIA Sportscar Championship 2001 med Thed Björk och Larry Oberto som förare. Året därpå tog Mattias Andersson och Niklas Lovén över förarrollerna men teamet kunde dessvärre inte upprepa resultatet. 2003 inhandlades 2 st Formula Renault 3,5, en nystartad klass med höga ambitioner och en språngbräda till F1. Edward Sandström var fast förare i teamet under både 2003 och 2004. I den andra bilen körde bl a Thed Björk och Janina Ickx under 2003. Nästa säsong körde Alx Danielsson hela säsongen och avslutade med en seger i Dubai. Under de följande två åren lades stora resurser på en Le Mans-satsning med Koenigsegg men planerna stoppades efter ett sponsoravhopp. En insats i Formula Renault 2.0 med Micke Ohlsson som förare avslutade verksamheten för SRTS.

Nästa uppdrag dröjde till säsongen 2015 då Dickens blev kontrakterad att sköta en ungdomssatsning i Formula Renault 1.6 för PWR Racing med Poker Wallenberg som uppdragsgivare. Oliver Söderström och Julia Holgersson körde bilarna och teamet tog hem totalsegern i det Nordiska Mästerskapet efter en stark insats av Oliver.